Program edukacyjny TESCO „Od uprawy do potrawy”
Utworzono dnia 29.01.2018
Uczniowie klasy 4b wzięli udział w ekspedycji naukowej do Tesco w Kaliszu. Tam w ramach programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” mięli okazję pogłębić wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Mieli okazję spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych). Dowiedzieli się jak ważną rolę odgrywa woda w nawodnieniu organizmu . Uczyli się czytać etykiety oraz zdobyli wiedzę o przechowywaniu produktów. Podsumowaniem ekspedycji było wspólne ułożenie piramidy żywieniowej i zdrowy poczęstunek.
Razem z dziećmi udział w ekspedycji wzięły w roli opiekunów:
Beata Raczak-Sobczak, Iwona Rolak, Izabela Maroszek.
Program edukacyjny TESCO „Od uprawy do potrawy”
Utworzono dnia 29.01.2018, 10:33